Mijn verhaal

Over Kim – Mijn verhaal

In mijn kracht komen

De rode draad in mijn leven is mijn gevoel. Als kind voelde ik veel aan bij anderen, maar werd vaak niet bevestigd in wat ik voelde. Dat mensen iets anders kunnen zeggen dan hoe het werkelijk is, begreep ik toen nog niet. Het vertrouwen op mijn eigen gevoel werd daardoor minder. De moeilijke gebeurtenissen in mijn leven hebben me nog verder van mijn gevoel afgedreven. Het werd een beschermingsmechanisme. Ik sloot me af van mijn gevoel en zocht rust in mijn hoofd.

Dat ik me, doordat ik me afsloot van mijn gevoel, ook afsloot voor verbinding met mezelf en anderen realiseerde ik me op dat moment niet. Mijn leven was een soort rechte lijn van berusting. Als ik zou afstappen van die rechte lijn, zou ik in een ravijn van verdriet vallen. Dat was veel te eng. Af en toe kwam er een signaaltje dat ik zo niet verder kon, maar dit werd snel weer weggeduwd.

Met de komst van mijn kinderen is dit veranderd. Met mijn dochter in mijn armen voelde ik zoveel liefde. Mijn opgebouwde muur brokkelde af. De weg naar mezelf, mijn gevoel en mijn hart lag eindelijk open. Dat bracht veel moeilijke, maar ook mooie momenten. Stap voor stap kwam het rouwproces van mijn overleden ouders en mijn verleden op gang. En stap voor stap ging ik mezelf ontdekken en doen wat ik belangrijk vind. In plaats van het leven te leiden wat anderen van mij verwachtten. In die periode kwam ook haptotherapie op mijn pad. Het luisteren naar mijn gevoel en mijn rouwproces kwam daardoor in een stroomversnelling. Het hielp me om dichter bij mezelf te komen en mijn verleden een plekje te geven. Ik voelde me door mijn haptotherapeut gezien en gesteund.

Mijn kracht kwam daardoor naar boven en ik leerde weer op mezelf vertrouwen. Daardoor kon ik de verbinding aan gaan met mezelf en mijn omgeving. Steeds meer en vaker liet ik mezelf zien aan anderen. Ik durfde mijn gevoelens te delen en ervaarde hoe fijn het is om in verbinding te zijn. In deze fase van mezelf ontdekken en mijn eigen normen en waarden bepalen kwam ik er steeds meer achter wie ik ben. Ik werd me bewust van het feit dat IK de belangrijkste persoon ben in mijn leven. Dat ik keuzes mag maken die bij mij passen en niet omdat andere mensen iets van mij verwachten. Ik ging steeds bewuster denken en voelen wat bij mij past. Waar krijg ik energie van? Wanneer krijg ik kippenvel? Wat zeggen mijn tranen van verdriet en mijn tranen van geluk? Waarom word ik boos? Waarvan ga ik spontaan glimlachen? Wat zou ik doen als ik niet kon falen?

Ik kwam erachter dat ik blij word van echt contact met de ander. Laten zien wie je bent, wat je beweegt en wat je raakt. Haptonomie bracht mij terug naar mijn gevoel en mijn intuïtie. Het gaf mijn leven weer kleur en diepgaande verbinding met anderen. Wat is er nu mooier dan dat te mogen doorgeven aan anderen. Met deze motivatie ben ik gestart met de opleiding tot haptotherapeut bij het Instituut voor toegepaste haptonomie in Nijmegen. Met inmiddels een diploma op zak en mijn eigen praktijk. Zie ik je daar?